Przepis na biszkopt z 4 jaj na blachę 📖
Przepis na biszkopt z 4 jaj na blachę:Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
2. Oddziel białka od żółtek i umieść w osobnych miseczkach.
3. Ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę.
4. Dodaj cukier do żółtek i ubijaj mikserem przez około 5 minut, aż masa stanie się jasna i puszysta.
5. Dodaj ekstrakt waniliowy do masy żółtkowej i delikatnie wymieszaj.
6. Do masy żółtkowej dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj, starając się nie utracić puszystości masy.
7. Dodaj ubite białka do masy żółtkowej i mieszaj delikatnie, wykonując ruchy z dołu do góry, aż składniki dobrze się połączą.
8. Przelej masę biszkoptową na wcześniej przygotowaną blachę, równomiernie rozprowadzając.
9. Wstaw biszkopt do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż stanie się rumiany na wierzchu i sprężysty w dotyku.
10. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Następnie odetnij zbędne brzegi, jeśli to konieczne.
11. Biszkopt na blachę jest gotowy do wykorzystania jako spód do tortu lub jako samodzielna wersja ciasta.
Smacznego!