Przepis na ciasto do pizzdużą blachę 📖
Oto przepis na ciasto do dużej blachy:Składniki:
- 500 g mąki
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 300 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj drożdże, cukier i 100 ml ciepłej wody. Pozostaw na 10 minut, aż drożdże się rozpuszczą i zaczną fermentować.
2. Dodaj mąkę i sól do naczynia z drożdżami. Stopniowo wlej pozostałe 200 ml ciepłej wody, mieszając ciasto drewnianą łyżką.
3. Gdy składniki są dobrze wymieszane, dodaj oliwę z oliwek. Kontynuuj mieszanie, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
4. Wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zagniataj przez około 10 minut, aż będzie miękkie i elastyczne.
5. Umieść ciasto w dużej misce, przykryj je ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
6. Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i ponownie zagniataj przez kilka minut, aby usunąć powietrze.
7. Przygotuj dużą blachę do pieczenia, nałóż na nią ciasto i rozwałkuj je, aby wypełniło całą powierzchnię.
8. Dodaj wybrane składniki na pizzę i wstaw blachę do nagrzanego piekarnika (190-200°C) na 20-25 minut, aż ciasto stanie się złote i chrupiące.
9. Wyjmij pizzę z piekarnika, odrobinę ostudź i pokrój na kawałki. Smacznego!
Uwaga: Możesz dowolnie dostosować składniki i ilości według swoich preferencji.