Przepis na beze pavlova z 10 białek 📖

Składniki:
- 10 białek
- 300g cukru
- 2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 300 ml śmietany kremówki
- owoce i/lub posypka do dekoracji (np. maliny, truskawki, mięta, czekolada, itp.)

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 120°C i przygotuj blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem pergaminowym.
2. Białka przełóż do dużej miski i ubijaj mikserem na sztywną pianę.
3. Stopniowo dodawaj cukier, jedną łyżkę naraz, cały czas ubijając, aż masa stanie się błyszcząca i gładka.
4. Dodaj ocet winny (lub sok z cytryny), mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
5. Przełóż masę na przygotowaną blaszkę i uformuj w kształt kręgu lub prostokąta, w zależności od preferencji.
6. Włóż do piekarnika i piecz przez około 1 godzinę i 30 minut, aż beza będzie chrupiąca i sucha.
7. Gdy beza gotowa, wyłącz piekarnik i pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
8. W międzyczasie ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
9. Na wystudzoną bezę wyłóż ubitą śmietanę i udekoruj owocami oraz/lub posypką.
10. Podawaj od razu po przygotowaniu i ciesz się pysznym deserem!

Podobne przepisy

beze pavlova
beze pavlova z mascarpone
bezę pavlova z malinami
idealną bezę pavlova
beze pavlova moje wypieki