Przepis na bezę pavlova z malinami 📖

Składniki:

- 6 białek
- 360 g cukru
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- 250 ml śmietany kremówki (minimum 30% tłuszczu)
- 200 g malin
- 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

1. Nagrzej piekarnik do temperatury 150 stopni Celsjusza. Wyściełaj blaszkę do pieczenia papierem do pieczenia.

2. W dużej misce używając miksera ubij białka na sztywną pianę. Powoli dodawaj cukier, ubijając cały czas, aż masa stanie się gładka i połyskująca.

3. Dodaj skrobię kukurydzianą i ocet winny (lub sok z cytryny). Delikatnie wymieszaj je z masą, aby równomiernie się połączyły.

4. Na przygotowaną blaszkę wyłóż równomiernie masę bezową, tworząc okrągłą podstawę tortu pavlova.

5. Piecz bezę w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę. Następnie wyłącz piekarnik, otwórz lekko drzwiczki i pozostaw bezę w piekarniku do wystudzenia.

6. W międzyczasie przygotuj śmietanę kremówkę. Ubij ją mikserem na sztywno razem z cukrem pudrem.

7. Maliny umyj i osusz. Jeśli niektóre owoce są większe, przekrój je na pół.

8. Na wystudzoną bezę wyłóż ubitą śmietanę kremówką, a następnie ułóż maliny na wierzch.

9. Pavlova z malinami jest gotowa do podania. Możesz ją przechowywać w lodówce przed podaniem. Smacznego!

Podobne przepisy

beze pavlova
beze pavlova z 10 białek
beze pavlova z mascarpone
idealną bezę pavlova
bezę pavlova kwestia smaku