Przepis na bezę truskawkami 📖
Składniki:- 3 białka
- 200 g cukru
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 200 g truskawek
- 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do temperatury 120°C.
2. Białka ubij na sztywną pianę za pomocą miksera.
3. Stopniowo dodawaj cukier, nadal ubijając, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
4. Wymieszaj delikatnie sok z cytryny.
5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformuj małe placki z masy bezy, zostawiając odstępy między nimi.
6. Piecz bezy w przedgrzanym piekarniku przez około 1,5 godziny, aż będą kruche i suchawe.
7. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw bezę do ostygnięcia.
8. W międzyczasie umyj i pokrój truskawki w grubsze plastry.
9. Bezę ułóż na talerzu, a następnie udekoruj plasterkami truskawek.
10. Jeżeli chcesz, możesz posypać całość cukrem pudrem dla dodatkowej dekoracji.
11. Bezę z truskawkami można podawać od razu lub schłodzoną w lodówce.
Smacznego!