Przepis na bezę z 3 białek 📖
Przepis na bezę z 3 białek:Składniki:
- 3 białka
- 150g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Instrukcje:
1. Nagrzej piekarnik do temperatury 120°C i przygotuj blachę do pieczenia, pokrywając ją papierem do pieczenia.
2. W misce ubij białka na sztywną pianę przy użyciu miksera na średniej prędkości.
3. Dodaj cukier puder stopniowo, ubijając cały czas, aż masa będzie gładka i błyszcząca.
4. Spryskaj sokiem z cytryny, aby nadać bezom lekko kwaskowy smak.
5. Dodaj skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj ją z masą bezową, używając łopatki.
6. Przełóż masę do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki.
7. Wyciskaj małe płaskie krążki na przygotowanej blasze, zachowując odstępy między nimi.
8. Piekarnik wstaw na środkową półkę i piecz bezę przez około 1-1,5 godziny, aż będą suche i chrupiące.
9. Wyłącz piekarnik i pozostaw bezę w nim do całkowitego ostygnięcia.
10. Gdy bezochki będą już zimne, możesz je delikatnie odrywać od papieru do pieczenia i podawać.
Smacznego!