Przepis na beze z kremem mascarpone 📖
Składniki:- 4 białka
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki (30%)
- 2 łyżki cukru waniliowego
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 120°C. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Białka ubij na sztywną pianę w misce za pomocą miksera.
3. Stopniowo dodawaj cukier puder, ubijając ciągle, aż masa stanie się lśniąca, gęsta i sztywna.
4. Na koniec dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.
5. Za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki formuj małe beziki na przygotowanej blasze.
6. Włóż beziki do piekarnika i piecz przez około 60 minut, aż staną się chrupiące i lekko rumiane.
7. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i pozostaw beziki w środku, aż ostygną.
8. W międzyczasie przygotuj krem mascarpone.
9. W misce ubij mascarpone z cukrem waniliowym na gładką masę.
10. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
11. Delikatnie połącz ubitego mascarpone z ubitą śmietaną, mieszając łagodnie, aż powstanie kremowa masa.
12. Przełóż krem do rękawa cukierniczego.
13. Gdy beziki ostygną, nałóż na jedną połowę bezika krem mascarpone za pomocą rękawa cukierniczego.
14. Przykryj drugą połową bezika i delikatnie dociskaj, aby krem się równomiernie rozprowadził.
15. Powtarzaj ten proces dla pozostałych bezików.
16. Gotowe bezy z kremem mascarpone można przechowywać w lodówce do 2 dni, ale najlepiej smakują od razu po przygotowaniu.
Smacznego!