Przepis na bezę z mascarpone 📖
Składniki:- 4 białka
- 200g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 250g mascarpone
- 100ml śmietany kremówki (30%)
- opcjonalnie: owoce lub sos do dekoracji
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 120 stopni Celsjusza. Przygotuj blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Białka oddziel od żółtek. Białka umieść w dużej misce i ubij na sztywną pianę za pomocą miksera.
3. Stopniowo dodawaj cukier, jedną łyżkę naraz, kontynuując ubijanie na sztywno.
4. Dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
5. Wsyp ubitą pianę do rękawa cukierniczego z dużą prostokątną końcówką.
6. Na przygotowaną blachę wyciśnij małe krążki bezowe (ok. 5 cm średnicy).
7. Wstaw bezę do piekarnika i piecz przez około 1 godzinę, aż lekko zrumienią się i stwardnieją. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw bezę w nim aż do całkowitego ostygnięcia.
8. W dużej misce umieść mascarpone i śmietanę. Za pomocą miksera ubij na gładką masę o konsystencji kremu.
9. Jeśli masz ochotę, dodaj owoce lub sos do masy mascarpone i delikatnie wymieszaj.
10. Przełóż masę do woreczka cukierniczego.
11. Bezom, które już wystygły, nałóż warstwę przygotowanej masy mascarpone.
12. Jeśli chcesz, ozdób bezę dodatkowymi owocami lub sosem.
13. Bezom z nadzieniem mascarpone najlepiej smakują schłodzone. Przechowuj je w lodówce przed podaniem. Smacznego!