Przepis na bezę z mascarpone i owocami 📖
Składniki:- 4 duże białka jaj
- 200g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 200g mascarpone
- Owoce do dekoracji (np. truskawki, maliny, borówki)
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 120°C. Przygotuj blaszkę do pieczenia, wyściełając ją pergaminem lub matą silikonową.
2. W małej misce umieść białka jaj i ubij je mikserem na sztywną pianę. Dodawaj cukier puder stopniowo, ciągle ubijając. Piana powinna być gładka i lśniąca.
3. Dodaj sok z cytryny do piany z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
4. Nanieś masę na przygotowaną blaszkę w formie bez z pomocą szprycy cukierniczej lub łyżki. Możesz formować jedną dużą bezę lub kilka mniejszych.
5. Piecz bezę w rozgrzanym piekarniku przez około 1 godzinę do 1,5 godziny, aż zewnętrzna warstwa będzie chrupiąca, a w środku miękka i lekko klejąca.
6. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i zostaw bezę w środku do ostygnięcia.
7. W międzyczasie wymieszaj mascarpone w misce, aż będzie gładkie.
8. Na ostudzonej bezie nałóż równomiernie połowę przygotowanego mascarpone. Możesz także dodać owoce na wierzch. Nałóż drugą warstwę bezę i ponownie dodaj mascarpone i owoce.
9. Posyp owocami do dekoracji, takimi jak truskawki, maliny lub borówki.
10. Wstaw bezę z mascarpone i owocami do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby się schłodziła i stężała.
11. Podawaj w kawałkach i ciesz się pysznym deserem!