Przepis na bezę z serkiem mascarpone 📖
Składniki:- 4 białka
- 200g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200g sera mascarpone
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
1. W misce ubij białka na sztywną pianę.
2. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając, aż masa będzie gładka i sztywna.
3. Dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.
4. W drugiej misce umieszczonym wodnej umieść ser mascarpone i cukier waniliowy. Wymieszaj delikatnie, aby połączyć składniki.
5. Powoli dodawaj ubite białka do masy mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką.
6. Przełóż masę do rękawa cukierniczego z dużą końcówką i wyciskaj małe półkuliste placki bez. Możesz również użyć łyżki do nakładania bez.
7. Piecz bezę w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 120°C przez około 60 minut, aż będą chrupiące i lekko złociste.
8. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i zostaw bezę w środku, aby powoli przestygła w wyłączonym piekarniku.
9. Gdy bezę będą już odpowiednio zimne, możesz je nadziać masą mascarpone lub dowolnym kremem, np. czekoladowym, malinowym lub waniliowym.
10. Udekoruj bezę według własnego pomysłu, np. posypując ją startą czekoladą, posypkami, świeżymi owocami lub bitą śmietaną.
Smacznego!