Przepis na bezę z owocami 📖

Składniki:
- 4 białka
- 250g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- świeże owoce (np. truskawki, maliny, borówki)

Przygotowanie:
1. Włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 120°C.
2. Białka oddziel od żółtek i umieść je w dużej misce.
3. Białka ubij za pomocą miksera na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier, ubijając cały czas, aż masa stanie się gładka i błyszcząca.
4. Na koniec dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj go z masą bez ubijania.
5. Nakładaj masę na blaszkę wyłożoną pergaminem, tworząc małe placuszki.
6. Piecz bezę w nagrzanym piekarniku przez około 1,5 godziny, aż zewnętrzna warstwa będzie chrupiąca.
7. Po upieczeniu wyjmij bezę z piekarnika i ostudź ją.
8. Gdy bezę będzie już zimna, udekoruj ją świeżymi owocami wedle uznania.
9. Przed podaniem możesz posypać bezę cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

beze z kremem i owocami
prosty beze z owocami
bezę z mascarpone i owocami
na bezę
beze