Przepis na bezowy tort 📖
Oto przepis na bezowy tort:Składniki:
- 6 białek
- szczypta soli
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (mąki ziemniaczanej)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 300 ml śmietany kremówki
- owoce do dekoracji (np. truskawki, maliny, jagody)
Sposób przygotowania:
1. Wstępnie podgrzej piekarnik do temperatury 150°C. Przygotuj również blachę do pieczenia, działającą jako forma na bezę, poprzez wyłożenie jej papierem do pieczenia.
2. W oddzielnej misce ubij białka i szczyptę soli na sztywną pianę (najlepiej użyj miksera).
3. Dodawaj stopniowo cukier, nadal miksując, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
4. Następnie dodaj ocet, skrobię kukurydzianą i ekstrakt waniliowy. Delikatnie wymieszaj składniki, aż będą dobrze połączone.
5. Przełóż masę na przygotowaną wcześniej blachę, formując okrągły placek.
6. Włóż blachę do wygrzanego piekarnika i piecz przez około 60-70 minut, lub do momentu aż bez zostanie ładnie zrumieniona i chrupiąca.
7. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw bezę w nim na kilka godzin, aby osiągnęła odpowiednią konsystencję.
8. W międzyczasie ubij śmietanę kremówkę, aż osiągnie konsystencję gęstej bitej śmietany.
9. Gdy bezę będzie już wystarczająco schłodzona, delikatnie wyjmij ją z piekarnika i przełóż na wybrany talerz.
10. Na wierzch bezowy placek nałóż ubitą śmietanę, równomiernie rozprowadzając ją po całej powierzchni.
11. Na koniec udekoruj tort ulubionymi owocami, takimi jak truskawki, maliny czy jagody.
12. Gotowy bezowy tort przed podaniem wstaw do lodówki na kilka godzin, aby się schłodził i połączyły się smaki.
Smacznego!