Przepis na tort bezowy 📖
Przepis na tort bezowy:Składniki:
- 6 białek
- 250 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- owoce do dekoracji (np. truskawki, jagody)
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 130°C.
2. Przesiej mąkę ziemniaczaną i wymieszaj ją z połową cukru.
3. Ubij białka na sztywną pianę, dodając stopniowo pozostały cukier.
4. Powoli dodawaj mieszankę mąki ziemniaczanej i cukru do ubitych białek, delikatnie mieszając.
5. Na koniec dodaj ocet i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
6. Przełóż masę bezową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj tort, tworząc okrągłe lub prostokątne placki, zależnie od preferencji.
7. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez około 1 godzinę, aż beza stanie się chrupiąca i zacznie lekko brązowieć.
8. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw go w nim, aż beza całkowicie ostygnie.
9. W międzyczasie ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno.
10. Na ostudzone placki bezowe nałóż ubitą śmietankę i posyp je owocami.
11. Połóż kolejny plack bezowy na wierzch i powtórz proces, aż zużyjesz wszystkie placki.
12. Ostatnią warstwę pokryj ubitą śmietanką i udekoruj owocami.
13. Przechowuj tort w lodówce przez minimum 2 godziny przed podaniem, aby smaki dobrze się połączyły i beza stwardniała.
Smacznego!