Przepis na tort bezowy jak u sowy 📖
Przepis na tort bezowy jak u Sowy:Składniki:
- 6 białek
- 300g cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 400ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- owoce do dekoracji (np. truskawki, maliny, borówki)
Przygotowanie:
1. Włącz piekarnik i nagrzej go do temperatury 150°C.
2. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia narysuj okrąg o średnicy około 20-24cm (możesz użyć talerza jako szablonu).
3. Oddziel białka od żółtek i umieść je w dużej misce. Białka powinny być czyste, bez żadnych śladów żółtków.
4. Ubij białka na sztywną pianę, dodając małe ilości cukru stopniowo podczas ubijania.
5. Gdy piana będzie już sztywna i błyszcząca, dodaj ocet winny i ekstrakt waniliowy. Kontynuuj ubijanie przez kilka minut.
6. Następnie, dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Delikatnie wymieszaj składniki za pomocą szpatułki.
7. Przełóż pianę na wcześniej przygotowaną blaszkę, równomiernie rozprowadzając na całej powierzchni.
8. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz bezową bazę przez około 1 godzinę, aż będzie sucha i chrupiąca, ale w środku nadal miękka.
9. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i pozostaw bezę w środku do całkowitego ostygnięcia.
10. W międzyczasie, ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno.
11. Na wystudzonej bezowej bazie równomiernie rozprowadź ubitą śmietankę.
12. Na wierzchu dekoruj tort owocami według własnego uznania.
13. Przed podaniem, wstaw tort do lodówki na kilka godzin, aby baza mogła się lepiej skleić.
Gotowy tort bezowy jak u Sowy podawaj w kawałkach i ciesz się wyjątkowym smakiem!