Przepis na bezy mascarpone 📖
Oto prosty przepis na pyszne bezy mascarpone:Składniki:
- 4 białka
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 200 g serka mascarpone
- 2 łyżki kremówki
Przygotowanie:
1. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier puder.
2. Dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.
3. Następnie dodaj mascarpone i kremówkę, dokładnie wymieszaj, ale nie za długo, aby masa nie traciła puszystości.
4. Przełóż masę do rękawa cukierniczego lub wykorzystaj łyżkę do nakładania małych porcji masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Piecz bezę w nagrzanym piekarniku o temperaturze 120 stopni Celsjusza przez około 1 godzinę, aż bezy staną się chrupiące i lekko zbrązowione.
6. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i pozostaw bezy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
7. Gdy bezy będą już zimne, możesz je udekorować według uznania, na przykład posypując je wiórkami czekolady, orzechami lub świeżymi owocami.
8. Teraz pozostaje tylko cieszyć się pysznymi bezami mascarpone!