Przepis na bezy z białek 📖

Przepis na bezy z białek:

Składniki:
- 4 białka jajek
- 250g cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- szczypta soli

1. Rozgrzej piekarnik do 120°C i przygotuj blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.

2. Białka oddziel od żółtek i umieść je w dużej misce. Dodaj do białek szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę.

3. Stopniowo dodawaj cukier do białek, jedną łyżkę na raz, cały czas ubijając mikserem. Kontynuuj ubijanie, aż masa będzie gładka, błyszcząca i sztywna.

4. W misce rozpuść skrobię kukurydzianą z octem, a następnie dodaj do masy białkowej. Delikatnie wymieszaj składniki za pomocą łopatki.

5. Przełóż masę do rękawa cukierniczego z dużą, gładką końcówką. Na przygotowanej blasze wyciskaj małe porcje masy (ok. 5 cm średnicy), tworząc małe beziki.

6. Wstaw blaszkę z bezami do piekarnika i piecz przez około 1,5 godziny do 2 godzin, aż beziki będą suche i delikatnie złociste. Pamiętaj, aby nie otwierać piekarnika podczas pieczenia, inaczej beziki opadną.

7. Gdy beziki będą gotowe, wyłącz piekarnik i pozostaw je w środku do całkowitego ostygnięcia. Następnie delikatnie oddziel je od papieru do pieczenia.

Twoje pyszne, chrupiące i lekkie bezy są gotowe do podania! Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni. Smacznego!

Podobne przepisy

bezy z 10 białek
bezy z 2 białek
bezy z 3 białek
bezy 6 białek
bezy z 6 białek