Przepis na bezy z białek 📖
Przepis na bezy z białek:Składniki:
- 4 białka jajek
- 250g cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- szczypta soli
1. Rozgrzej piekarnik do 120°C i przygotuj blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Białka oddziel od żółtek i umieść je w dużej misce. Dodaj do białek szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę.
3. Stopniowo dodawaj cukier do białek, jedną łyżkę na raz, cały czas ubijając mikserem. Kontynuuj ubijanie, aż masa będzie gładka, błyszcząca i sztywna.
4. W misce rozpuść skrobię kukurydzianą z octem, a następnie dodaj do masy białkowej. Delikatnie wymieszaj składniki za pomocą łopatki.
5. Przełóż masę do rękawa cukierniczego z dużą, gładką końcówką. Na przygotowanej blasze wyciskaj małe porcje masy (ok. 5 cm średnicy), tworząc małe beziki.
6. Wstaw blaszkę z bezami do piekarnika i piecz przez około 1,5 godziny do 2 godzin, aż beziki będą suche i delikatnie złociste. Pamiętaj, aby nie otwierać piekarnika podczas pieczenia, inaczej beziki opadną.
7. Gdy beziki będą gotowe, wyłącz piekarnik i pozostaw je w środku do całkowitego ostygnięcia. Następnie delikatnie oddziel je od papieru do pieczenia.
Twoje pyszne, chrupiące i lekkie bezy są gotowe do podania! Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni. Smacznego!