Przepis na bezy z kremem kawowym 📖
Składniki:- 4 białka
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 250 ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)
- 2 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 120 stopni Celsjusza. Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia.
2. W dużej misce ubij białka na sztywną pianę przy pomocy miksera.
3. Stopniowo dodawaj cukier, ciągle miksując, aż masa stanie się lśniąca i gładka. Dodaj ekstrakt z wanilii i kawę rozpuszczalną, dokładnie wymieszaj.
4. Przełóż masę bezową do rękawa cukierniczego z gładkim końcem, a następnie wyciskaj na przygotowaną blachę małe okręgi o średnicy około 5 cm.
5. Piecz bezy w nagrzanym piekarniku przez około 1,5 godziny, aż staną się chrupiące i lekko zezłociste. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw bezy w środku do całkowitego ostygnięcia.
6. W międzyczasie przygotuj krem kawowy. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę i cukier puder na sztywno.
7. Do ostudzonych bezów wyłóż krem kawowy przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego.
8. Połóż drugą bezę na wierzch kremu, aby stworzyć małe bezy z kremem kawowym.
9. Odstaw bezymi do lodówki na około 1 godzinę przed podaniem, aby krem dobrze się schłodził.
Smacznego!