Przepis na białą kiełbasę jakubiak 📖
Przepis na białą kiełbasę Jakubiak:Składniki:
- 1,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka, szynka)
- 0,5 kg boczku wieprzowego
- 2 płaskie łyżki soli
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 0,5 szklanki mleka
Sposób przygotowania:
1. Mięso wieprzowe i boczek wieprzowy pokrój na kawałki i zmiel w maszynce do mięsa na drobną kostkę.
2. Do mielonego mięsa dodaj sól, majeranek, pieprz, czosnek w proszku i mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Masę mięsną wyrob ręką przez kilka minut, aż będzie miała jednolitą konsystencję.
4. Następnie przykryj ją folią spożywczą i odstaw do lodówki na około 2 godziny, aby smaki się przegryzły.
5. Po upływie czasu, wypłucz jelita baranie. Jeżeli są suche, namocz je najpierw w ciepłej wodzie.
6. Wypełnij jelita przygotowaną masą mięsną, tworząc kiełbaski o dowolnej długości.
7. Gotowe kiełbasy możesz ugotować w osolonej wodzie przez około 30 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu nieco przekłuwać je widelcem, aby nie pękły.
8. Po ugotowaniu białą kiełbasę możesz podawać na gorąco lub schłodzić i przechowywać w lodówce.
Smacznego!