Przepis na kiełbasę białą 📖

Przepis na kiełbasę białą:

Składniki:
- 1 kg wieprzowiny (łopatka lub szynka)
- 0,5 kg boczku
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 4 metrowe jelita wieprzowe lub barankowe

Wykonanie:
1. Mięso wieprzowe oraz boczek dokładnie umyj i odetnij nadmiar tłuszczu.
2. Przełóż mięso do dużego garnka i gotuj w niewielkiej ilości osolonej wody przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie i łatwo dające się rozgniatać.
3. Po ugotowaniu mięso odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
4. Zimne mięso oraz boczek przepuszczamy 2 razy przez maszynkę do mięsa, wykorzystując sitko o średnich oczkach.
5. Dodajemy sól, pieprz, majeranek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dokładnie wszystko mieszamy.
6. Na oczyszczonej jelitówce napełniamy mięsnym farszem, formując równomiernie w miarę długą kiełbasę.
7. Kiełbasę odstawiamy na około 24 godziny w chłodne miejsce, aby dobrze się przegryzła.
8. Gotową kiełbasę można podawać na zimno, dodając do niej chrzan i ogórki kiszone, lub również można podsmażyć na patelni.
9. Smacznego!

Podobne przepisy

białą kiełbasę na 5 kg
białą kiełbasę 3 kg
białą kiełbasę
białą kiełbasę okrasy
białą kiełbasę z indyka