Przepis na białą kiełbasę kwestia smaku 📖
Przepis na białą kiełbasę:Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka, szynka)
- 200 g białego tłustego boczku
- 20 g soli
- 3 g pieprzu
- 2 g majeranku
- 1 g czosnku w proszku
- 1/2 szklanki wody
- skręcona wężownica do kiełbasy
Instrukcje:
1. Mięso wieprzowe i biały tłusty boczek pokrój na mniejsze kawałki.
2. Mięso i boczek zmiel przez maszynkę do mięsa z odpowiednim sitkiem.
3. Dodaj sól, pieprz, majeranek oraz czosnek w proszku do masy mięsno-boczkowej. Wymieszaj dokładnie.
4. Stopniowo dodawaj wodę, mieszając mięso, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
5. Przygotuj skręconą wężownicę do kiełbasy wsuwając jedno z końców na dyszę napełnienia.
6. Stopniowo wsuwaj masę mięsną do wężownicy, starając się wypełnić ją równomiernie.
7. Po wypełnieniu wężownicy, zawiąż kiełbasę w regularne "oczka" o długości około 10 cm.
8. Gotową białą kiełbasę można smażyć, gotować lub grillować według preferencji.
9. Podawaj i delektuj się domową, aromatyczną białą kiełbasą!
Smacznego!