Przepis na białą kiełbasę na święta 📖
Przepis na białą kiełbasę:Składniki:
- 1 kg surowej białej kiełbasy
- 2-3 łyżki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Instrukcje:
1. Przygotuj kiełbasę, usuwając skórę i oczyść ją z większych żyłek.
2. W misce wymieszaj sól, pieprz, majeranek, czosnek w proszku i gałkę muszkatołową.
3. Kiełbasę obtaczaj w przygotowanej mieszance przypraw, starając się równomiernie je rozprowadzić.
4. Po obtoczeniu, owiń kiełbasę w celofan lub folię spożywczą, a następnie włóż do lodówki na co najmniej 24 godziny. Pozwoli to przyprawom wniknąć w mięso i nadać mu odpowiedni smak.
5. Po 24 godzinach, gotuj kiełbasę w garnku z wrzącą wodą przez około 60-90 minut, aż będzie miękka i dobrze ugotowana.
6. Po ugotowaniu, odcedź kiełbasę i pozostaw do ostygnięcia.
7. Białą kiełbasę można podać na gorąco lub ostudzoną, w zależności od preferencji. Można ją podać jako danie główne z dodatkami, takimi jak gotowane ziemniaki, kapusta czy chrzan.
Smacznego!