Przepis na białą kiełbasę skutecznie 📖
Przepis na białą kiełbasę:Składniki:
- 1 kg świeżej wieprzowej szynki
- 100 g łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki mrożonych zielonych groszków
- 1/4 szklanki zimnego mleka
- 4 metrowe kawałki białej przejrzystej jelitówki wieprzowej
Instrukcje:
1. Szynkę dokładnie oczyść z błon i tłuszczy. Pokrój mięso na małe kawałki.
2. Seler naciowy i czosnek drobno posiekaj.
3. W maszynce do mięsa zmiel szynkę razem z selera naciowego i czosnkiem. Przełóż mięso do dużej miski.
4. Dodaj sól, biały pieprz, gałkę muszkatołową, mrożone groszki i mleko. Dokładnie wszystko wymieszaj.
5. Przemyj jelitówki wieprzowe kilkakrotnie w zimnej wodzie.
6. Napełnij sporą porcję farszu na jednym końcu jelitówki, a następnie zawiąż końce kawałkami nici.
7. Gotuj kiełbasę w osolonej wrzącej wodzie przez około 30 minut.
8. Po ugotowaniu, odcedź i ostudź kiełbasę.
9. Białą kiełbasę można grillować na suchej patelni lub piec w piekarniku przez około 20 minut, aby nabierała delikatnego złocistego koloru.
10. Biała kiełbasa jest gotowa do podania! Możesz serwować ją z musztardą, chlebem i ogórkami kiszonymi.
Smacznego!