Przepis na białą kiełbasę w piekarniku 📖
Składniki:- 1 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka lub karkówka)
- 50 g soli
- 2 łyżki pieprzu
- 1 łyżka mielonego czosnku
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj i dokładnie osusz.
2. W małej misce wymieszaj sól, pieprz i czosnek. Otrzymanym mieszanym natrzyj mięso z wszystkich stron.
3. Przełóż mięso do różdżek kiełbaskarza lub uformuj długie kiełbasy ręcznie.
4. Włóż kiełbasy na naczynie do pieczenia wyłożone folią aluminiową.
5. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz kiełbasę przez około 60-70 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż mięso będzie dobrze wypieczone i chrupiące.
Gotową białą kiełbasę można podać jako samodzielne danie z musztardą, chrzanem i ogórkami kiszonymi, lub jako dodatek do różnego rodzaju dań. Smacznego!