Przepis na białą kiełbasę w słoiku 📖

Przepis na białą kiełbasę w słoiku:

Składniki:
- 1 kg wieprzowiny (np. szponder)
- 250 g boczku
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/4 łyżeczki cynku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 6-8 listków laurowych
- 4-6 ziaren ziela angielskiego
- 1 l wody

Wykonanie:
1. Wieprzowinę i boczek pokroić na nieduże kawałki.
2. W dużym garnku zagotować wodę.
3. Do gotującej się wody dodać sól, pieprz, majeranek, czosnek w proszku, cynamon, gałkę muszkatołową, liście laurowe i ziele angielskie.
4. Włożyć pokrojoną wieprzowinę i boczek do wrzącej wody i gotować przez około 1,5 godziny na małym ogniu.
5. Po ugotowaniu mięso przełożyć na deski do pokrojenia. Wyjąć liście laurowe i ziele angielskie.
6. Mięso dokładnie rozdrobnić na kawałki.
7. Puste słoiki dobrze wyparzyć w gorącej wodzie.
8. Do słoików nakładać warstwami rozdrobnione mięso, lekko dociskając.
9. Powoli zalać słoiki gorącym wywarem, tak aby mięso było całe pokryte.
10. Zakręcić słoiki i pozostawić do ostygnięcia.
11. Po ostudzeniu, słoiki z kiełbasą przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego!

Podobne przepisy

kiełbasę w słoiku
kiełbasę polską w słoiku
kiełbasę w słoiku z galaretką
białą kiełbasę na 5 kg
kiełbasę białą