Przepis na białą kiełbasę z dzika 📖

Przepis na białą kiełbasę z dzika:

Składniki:
- 1 kg dziczyzny (szynka i łopatka)
- 500 g tłustego boczku
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- Jedna cebula
- 2 szklanki lodowej wody

Instrukcje:
1. Przygotuj dziczyznę usuwając tłuszczyk i ścięgna. Pokrój ją na mniejsze kawałki.

2. Zmiel mięso dziczyzny i tłusty boczek w maszynce do mięsa.

3. Dodaj cebulę, którą również zmielisz wraz z mięsem.

4. Następnie dodaj sól, pieprz, majeranek i czosnek granulowany. Wszystko dobrze wymieszaj.

5. Stopniowo wlej lodową wodę i kontynuuj mieszanie, aż masa mięsna będzie dobrze połączona.

6. Przełoż masę mięsną do naturalnych osłonek kiełbasianych.

7. Uformuj kiełbasy, zawiąż końce mocnym nitkiem.

8. Kiełbasy gotuj w gorącej wodzie przez około 30-40 minut.

9. Po ugotowaniu wyjmij kiełbasy, osusz je i odstaw do ostygnięcia.

10. Gotowe! Białe kiełbasy z dzika są gotowe do podania. Można je smażyć na patelni lub grillu. Smacznego!

Podobne przepisy

kiełbasę z dzika
kiełbasę z dzika i jelenia
kiełbasę z dzika i sarny
kiełbasę myśliwską z dzika
kiełbasę białą