Przepis na kiełbasę z dzika 📖
Przepis na kiełbasę z dzika:Składniki:
- 1 kg dziczyzny (np. łopatka dzika)
- 250 g boczku
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
- owijki do kiełbasy
Przygotowanie:
1. Mięso dzika i boczek pokrój na mniejsze kawałki, a cebulę i czosnek posiekaj.
2. Przełóż mięso i boczek przez maszynkę do mięsa używając drobnego sitka.
3. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek, sól, pieprz, majeranek, tymianek i czosnek niedźwiedzi do mięsa z dzika. Dokładnie wymieszaj składniki.
4. Odstaw masę na 30 minut do lodówki, aby smaki się przenikały.
5. Przełóż masę do owijek do kiełbasy, formując równomierne kiełbaski o dowolnej długości.
6. Wędź kiełbasy na ruszcie grillowym lub owiń oba końce kiełbasy folią aluminiową.
7. Grilluj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, regularnie obracając, aż kiełbasy będą dobrze przypieczone.
Smacznego!