Przepis na kiełbasę z dzika i sarny 📖
Przepis na kiełbasę z dzika i sarny:Składniki:
- 1 kg mięsa dzika
- 500 g mięsa sarny
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki kminku
- ½ łyżeczki gorczycy
- skórki z jednej cytryny (opcjonalnie)
- składniki do owijania kiełbasek (np. osłonki naturalne)
Przygotowanie:
1. Mięso dzika i sarny pokrój na mniejsze kawałki i zmiel przez maszynkę do mięsa.
2. Posiekaj cebulę i czosnek.
3. W dużym naczyniu wymieszaj mięso z cebulą, czosnkiem i przyprawami (sól, pieprz, czerwona papryka, majeranek, kminek, gorczyca i skórki z cytryny). Dokładnie wyrobione mięso powinno mieć jednolitą konsystencję.
4. Przez kilka godzin lub najlepiej całą noc, odstaw przygotowaną masę mięsną do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły.
5. Następnie przygotuj kiełbaski, wkładając masę do osłonek tak, aby miały pożądany rozmiar.
6. Gotowe kiełbaski można piec na grillu przez około 15-20 minut, obracając je co jakiś czas, aż będą odpowiednio zrumienione i upieczone.
Smacznego!