Przepis na kiełbasę myśliwską z dzika 📖

Oto przepis na kiełbasę myśliwską z dzika:

Składniki:
- 1 kg dzika (mielonego)
- 100 g boczku
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki goździków
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki oregano
- owinięcie kiełbaski (naturalne jelito)

Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj dziczyznę mielona z boczkiem, posiekanymi cebulą i czosnkiem.
2. Dodaj wszystkie przyprawy: majeranek, sól, pieprz, paprykę słodką, kolendrę, kminek, goździki, tymianek i oregano. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Możesz także dodać dodatkowe przyprawy według własnego smaku.
3. Schłodź mieszaninę w lodówce przez co najmniej 1 godzinę, aby umożliwić aromatom dobrze się połączyć.
4. W międzyczasie zwilż jelito i naszłoń na końcu rurki.
5. Napełnij naszą mieszanką mięsną jelito, starając się nie pozostawiać powietrza, ale nie napełniaj go zbyt mocno.
6. Zwiazujemy końce kiełbaski mocno, aby się nie rozwiązało podczas gotowania.
7. Gotuj kiełbaskę myśliwską na parze przez około 1 godzinę, a następnie ostudź.
8. Przed podaniem można ją jeszcze podsmażyć na patelni, aby nabrała złocistego koloru i chrupkości.
9. Pokrój kiełbaskę na plastry i podawaj jako główne danie lub dodatek do innych potraw.

Smacznego!

Podobne przepisy

kiełbasę myśliwską
kiełbasę z dzika
kiełbasę z dzika i sarny
kiełbasę z dzika i jelenia
białą kiełbasę z dzika