Przepis na białą kiełbasę z kapustą 📖
Przepis na białą kiełbasę z kapustą:Składniki:
- 1 kg wieprzowiny bez tłuszczu (łopatka lub karkówka)
- 1 kg boczku bez skóry
- 2 główki kapusty
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
Wykonanie:
1. Wieprzowinę i boczek pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa.
2. Kapustę poszatkuj, zetrzyj cebulę na tarce, a czosnek drobno posiekaj.
3. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko złociste.
4. Dodaj do garnka zmielone mięso oraz poszatkowaną kapustę, wymieszaj.
5. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem, i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Pamiętaj o częstym mieszaniu, aby zapobiec przywieraniu do dna garnka.
6. W międzyczasie, kilka razy zdejmij pianę, która powstaje na powierzchni.
7. Po 1,5 godziny gotowania wyjmij kiełbasę z garnka i odstaw na bok.
8. Kapustę, która pozostała w garnku, gotuj jeszcze przez około 30 minut, aż zmięknie.
9. Kiełbasę podawaj gorącą, wraz z ugotowaną kapustą i ulubionymi dodatkami, takimi jak musztarda czy chrzan.
Smacznego!