Przepis na obiad kapusta biała 📖

Przepis na obiad z kapusty białej:

Składniki:
- 1 główka kapusty białej
- 1 kg mięsa wieprzowego (np. żeberka, karkówka)
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 4 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Kapustę należy umyć, usunąć głąb i pokroić na drobne paski.
2. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na porcje.
3. Marchewkę, cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
4. W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć mięso z każdej strony na złoty kolor. Następnie wyjąć mięso z garnka.
5. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę, aż zmięknie. Dodać marchewkę i smażyć przez kilka minut.
6. Do garnka dodać pokrojoną kapustę oraz ziemniaki. Wymieszać wszystko razem.
7. Dodać przygotowane mięso, liście laurowe i ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
8. Całość zalać wodą tak, aby pokryła składniki i gotować na wolnym ogniu przez około 1-2 godziny, aż mięso i warzywa będą miękkie.
9. Przed podaniem sprawdzić i doprawić jeszcze raz do smaku.

Smacznego!

Podobne przepisy

karkówkę z kapustą białą
białą kiełbasę z kapustą
białą kiełbasę z kapustą kiszoną
pierś z kurczaka z kapustą białą
szybki obiad z kapustą