Przepis na karkówkę z kapustą białą 📖

Potrzebne składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 1 główka kapusty białej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka kminku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 liść laurowy
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:
1. Karkówkę umyj i osusz. Następnie pokrój w plastry o grubości około 2 cm.
2. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj na drobne kawałki.
3. Kapustę białą drobno poszatkuj.
4. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż, aż zmiękną i będą miały złoty kolor.
5. Przekładaj usmażoną cebulę i czosnek do osobnej miseczki.
6. Weź łyżkę masła i rozpuść w garnku. Gdy masło się rozpuści, włóż plastry karkówki wraz z przyprawami: kminkiem, solą, pieprzem oraz liściem laurowym.
7. Smaż karkówkę na średnim ogniu z obu stron, aż nabierze złotego koloru.
8. Następnie dodaj usmażoną cebulę i czosnek oraz poszatkowaną kapustę. Wymieszaj wszystkie składniki.
9. Dodaj bulion drobiowy oraz wodę, a następnie przykryj garnek.
10. Karkówkę dusz pod przykryciem na niskim ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż będzie miękka i soczysta.
11. Co jakiś czas warto przemieszać danie.
12. Gdy karkówka będzie gotowa, podawaj ją na talerzach, polewając sosem z kapusty.
13. Można podać karkówkę z dodatkiem kopytek lub pieczywem.

Smacznego!

Podobne przepisy

białą kiełbasę z kapustą
obiad kapusta biała
pierś z kurczaka z kapustą białą
białą kiełbasę z kapustą kiszoną
karkówkę z kapustą