Przepis na bigos 📖
Składniki:- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 500 g kiszonej śliwki
- 1 kg mięsa (np. kiełbasa, boczek, karkówka)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Kapustę i śliwki dokładnie opłucz w zimnej wodzie, a następnie ostrożnie odcisnij z nadmiaru soku.
2. W dużym rondlu rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę.
3. Przełóż na rondel obrane i pokrojone w kostkę mięso, dokładnie wymieszaj i smaż na złoty kolor.
4. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i paprykę. Wymieszaj i smaż przez kilkanaście minut.
5. Następnie dodaj kiszoną kapustę i śliwki, wymieszaj, przykryj i dusz przez około 2 godziny na niskim ogniu.
6. Gdy bigos jest gotowy, dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj z pieczywem lub ziemniakami.
Smacznego!