Przepis na bigos na krótko 📖
Bigos na krótko:Składniki:
- 500g kiszonej kapusty
- 500g świeżej kapusty
- 300g kiełbasy
- 200g boczku
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 suszone grzyby
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Kapustę kiszoną wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj przez około 20 minut, aż będzie miękka. Odcedź ją i drobno posiekaj.
2. Świeżą kapustę poszatkuj na cienkie paski.
3. Kiełbasę i boczek pokrój na plastry.
4. Cebulę i marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę.
5. Grzyby namocz w gorącej wodzie przez około 15 minut, a następnie drobno je posiekaj.
6. Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek, kiełbasę i podsmażaj przez kilka minut, aż się zrumienią.
7. Dodaj cebulę, marchewkę i grzyby, i smaż przez kolejne 5 minut.
8. Wlej 2 szklanki gorącej wody do garnka, dodaj kapustę kiszoną i świeżą, podsmażone składniki, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.
9. Całość gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż smaki się połączą, a bigos będzie miękki.
10. Przed podaniem bigos możesz jeszcze doprawić według swojego gustu.
Smacznego!