Przepis na bigos 4 osoby 📖
Przepis na bigos dla 4 osób:Składniki:
- 500 g boczków
- 500 g kiszonej kapusty
- 300 g kiszonej włoszczyzny (np. marchew, pietruszka, selera)
- 200 g kiełbasy
- 200 g kiszonej śliwki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonej lubczyku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Boczki pokrój w kostkę, a kiełbasę w plastry.
2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim boczki, aż staną się rumiane. Następnie dodaj kiełbasę i podsmaż ją z boczkami.
4. W garnku zagotuj wodę i wrzuć kiszone warzywa. Gotuj przez około 10 minut, a następnie odcedź.
5. Do boczku i kiełbasy dodaj cebulę i czosnek. Smaż całość przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
6. Dodaj do smażonych składników kapustę kiszoną, kiszone warzywa oraz kiszone śliwki. Całość dokładnie wymieszaj.
7. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, suszoną lubczyk, suszony majeranek i słodką paprykę. Dokładnie wymieszaj.
8. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i bulion warzywny. Dokładnie wymieszaj i dusz bigos na wolnym ogniu przez około 2 godziny, co jakiś czas mieszając.
9. Dopraw bigos solą i pieprzem według własnego smaku.
10. Podawaj gorący bigos z pieczywem.
Smacznego!