Przepis na leczo 4 osoby 📖

Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 1 duża cukinia
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 średnie pomidory
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Papryki i cukinię umyj, pokrój w kostkę, a cebulę i czosnek posiekaj drobno.
2. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
3. Na dużą patelnię wlej olej i podsmaż cebulę z czosnkiem przez około 2 minuty, aż będą miękkie.
4. Dodaj pokrojoną cukinię i smaż przez kolejne 5 minut, aż lekko zmięknie.
5. Następnie dorzuć papryki i smaż przez 5 minut, aż delikatnie się zrumienią.
6. Dodaj pokrojone pomidory oraz paprykę w proszku, słodką paprykę, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj wszystkie składniki.
7. Doprowadź zawartość patelni do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i dusz na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż warzywa zmiękną.
8. Leczo podawaj gorące, np. z kaszą, ryżem lub pieczywem.

Smacznego!

Podobne przepisy

leczo dwie osoby
kopytka na 4 osoby
pancakes dla 1 osoby
tiramisu 2 osoby
żurek 4 osoby