Przepis na bigos adam mickiewicz 📖
Bigos Adam Mickiewicz to tradycyjne polskie danie z kapusty i miesa. Pełny przepis na bigos Adam Mickiewicz przedstawia się następująco:Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 500 g kiszonej kapusty białej
- 500 g świeżego bocznego mięsa wieprzowego
- 250 g kiełbasy wieprzowej
- 250 g kiełbasy krakowskiej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren jałowca
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka wywaru z gotowania mięsa (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Kapustę kiszoną i białą sparzamy wrzącą wodą, a następnie drobno siekamy.
2. W dużym garnku rozgrzewamy smalec i na nim podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek.
3. Dodajemy mięso boczne pokrojone w kostkę i smażymy aż się zrumieni.
4. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w plastry i chwilę smażymy, aż się zarumieni.
5. Następnie dodajemy kapustę kiszoną i białą, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec oraz kminek. Mieszamy wszystko razem.
6. Całość dusimy na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez około 2-3 godziny aż składniki się zmiękną.
7. Jeśli bigos jest zbyt suchy, można dodać szklankę wywaru z gotowania mięsa lub wody.
8. Na koniec dodajemy mąkę rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody, aby zagęścić sos.
9. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
10. Gotowy bigos Adam Mickiewicz podajemy gorący, najlepiej po paru dniach, gdy smaki się przegryzą.
Smacznego!