Przepis na bigos babci 📖
Bigos babci to tradycyjne polskie danie, które z pewnością rozgrzeje Twoje kubki smakowe. Oto prosty przepis:Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 500 g kiszonej śliwki
- 500 g kiszonej grzyby
- 500 g kiszonej kiełbasy
- 500 g mięsa (np. wołowina, wieprzowina, kaczka)
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Mięso kroimy na kawałki i solimy, nadając mu odpowiednią pikantność poprzez dodanie pieprzu.
2. W dużym garnku zagotowujemy wodę i dodajemy mięso. Gotujemy je przez około 1-2 godziny aż stanie się miękkie.
3. W międzyczasie, kiszoną kapustę i śliwki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie obie surowe składniki drobno siekamy.
4. Grzyby również dokładnie płuczemy, aby usunąć nadmiar soli, a następnie kroimy w paski.
5. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną cebulę oraz marchewkę. Smażymy je aż staną się miękkie i lekko z rumieńcem.
6. Do garnka z mięsem dodajemy kiszone składniki (kapustę, śliwki, grzyby), smażoną cebulę z marchewką, liście laurowe i ziele angielskie.
7. Wszystko razem dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu przez około 2-3 godziny, od czasu do czasu sprawdzając i mieszając, aby bigos nie przypalił.
8. Gdy bigos jest już gotowy, dodajemy koncentrat pomidorowy, solimy i pieprzymy do smaku.
9. Całość dusimy przez kolejne 10-15 minut, aby składniki dobrze się połączyły.
10. Podajemy bigos na gorąco, tradycyjnie z kawałkiem świeżego chleba.
Smacznego! Ten przepis na bigos babci zachwyci Twoje kubki smakowe i przypomni ci o aromatycznych polskich tradycjach kulinarnych.