Przepis na gołąbki babci 📖
Przepis na gołąbki babci:Składniki:
- 1 główka kapusty
- 500g mielonego mięsa
- 1 cebula
- 1 szklanka ryżu
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki bulionu warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Kapustę obgotować w osolonej wrzącej wodzie aż liście będą miękkie. Odstawić na bok do ostygnięcia.
2. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju.
3. W dużej misce wymieszać mięso mielone, jajka, cebulę oraz ryż. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać.
4. Na każdym liściu kapusty umieścić porcję farszu mięsnego i dokładnie go zawinąć, tworząc gołąbki.
5. Na dnie dużego garnka rozpuścić łyżkę bulionu warzywnego w wodzie i ułożyć gołąbki warstwami.
6. Wlć wodę do garnka tak, by przykryć gołąbki.
7. Dodać koncentrat pomidorowy do garnka, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
8. Gotować na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny, aż gołąbki będą miękkie.
9. Podawać gorące, np. z ziemniakami lub chlebem.
Smacznego!