Przepis na bigos bez grzybów 📖

Przepis na bigos bez grzybów:

Składniki:
- 500 g kapusty kiszonej
- 500 g kiszonej kapusty czerwonej
- 500 g kiszonej kapusty białej
- 500 g kiszonego kiszonego ogórka
- 500 g wędzonej kiełbasy
- 500 g pieczonego mięsa (np. wieprzowina, wołowina)
- 200 g cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki octu
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Kapustę kiszoną dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, a następnie drobno poszatkować.
2. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
3. W dużym garnku rozgrzać olej i dodać cebulę oraz czosnek. Smażyć na złoty kolor.
4. Dodać kapustę, ogórki i kiszone mięki. Całość dusić na małym ogniu przez około 30 minut, aż kapusta zmięknie.
5. Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę, a następnie dodać do garnka z kapustą.
6. Dodać koncentrat pomidorowy, cukier, ocet, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Całość dobrze wymieszać.
7. Dusić bigos na wolnym ogniu przez około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
8. Po upływie 2 godzin sprawdzić smak i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
9. Podawać bigos gorący, np. z kawałkiem chleba lub ziemniakami.

Smacznego!

Podobne przepisy

flaki z grzybów
uszka bez grzybow
tartę z grzybów
pasztet z grzybów
kotlety mielone z grzybów