Przepis na flaki z grzybów 📖
Przepis na flaki z grzybów:Składniki:
- 500 g krajanych grzybów (np. pieczarek, borowików)
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki mąki pszenna
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- łyżka posiekanego natki pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzać olej roślinny, następnie dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć aż cebula stanie się miękka i lekko złocista.
2. Dodać pokrojone grzyby do patelni i smażyć przez około 5-7 minut, aż puścią wodę i zmiękną.
3. Dodaj mąkę do patelni i dobrze wymieszaj z grzybami. Smaż przez kolejne 2-3 minuty.
4. Powoli wlewać bulion warzywny do patelni, mieszając ciągle, aby uniknąć powstania grudek. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym płomieniu przez 20-30 minut, aż flaki zaczną gęstnieć.
5. Dodaj śmietanę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut.
6. Dopraw flaki solą, pieprzem oraz suszonym majerankiem. Gotuj jeszcze przez kilka minut.
7. Podawaj flaki na gorąco, posypane świeżo posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!