Przepis na uszka bez grzybow 📖

Przepis na uszka bez grzybów:

Składniki:
- 250g mąki
- 1 jajko
- 150ml wody
- 250g farszu mięsnego (np. z mielonego mięsa)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, jajko i wodę, aby uzyskać elastyczne ciasto. Możesz dodać trochę wody lub mąki, jeśli jest to konieczne.
2. Następnie odstaw ciasto na około 15-20 minut, aby odpoczęło.
3. W międzyczasie przygotuj farsz. Pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę. Podsmaż je na oleju na patelni do momentu, aż staną się miękkie i lekko złociste.
4. Dodaj farsz mięsny do smażonej cebuli i czosnku. Smaż, mieszając, aż mięso będzie dobrze podsmażone. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
5. Po 15-20 minutach podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj każdą część na cienki placek.
6. Wytnij z rozwałkowanych placków małe okręgi za pomocą szklanki lub wykałaczki.
7. Nałóż na każdy okrąg niewielką ilość farszu mięsnego.
8. Sklei uszka, zginając je na pół i łącząc brzegi ciasta, tak aby powstały charakterystyczne uszy.
9. Gotowe uszka gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez około 5 minut, aż zaczną wypływać na powierzchnię.
10. Gdy uszka będą gotowe, odcedź je i podawaj na talerzu. Możesz je polać masłem lub podać z ulubionym sosem.

Smacznego!

Podobne przepisy

uszka z suszonych grzybów
tartę z grzybów
bigos bez grzybów
pasztet z grzybów
flaki z grzybów