Przepis na bigos bez kiełbasy 📖

Składniki:
- 500g kiszonej kapusty
- 500g świeżej kapusty
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 papryki
- 200g pieczarek
- 3 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania:
1. Kiszona kapustę odsączamy z zalewy i drobno kroimy.
2. Świeżą kapustę szatkujemy lub drobno siekamy.
3. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.
4. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
5. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski.
6. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry.
7. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
8. W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy do momentu, aż będzie miękka i lekko zeszklona.
9. Dodajemy marchewkę i smażymy przez kilka minut, aż lekko zmięknie.
10. Następnie dodajemy kiszoną i świeżą kapustę, papryki, pieczarki oraz ziemniaki. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez około 10 minut.
11. Do garnka dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, oregano, słodką paprykę, sól i pieprz.
12. Całość zalewamy wodą, tak aby składniki były przykryte, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny, aż wszystkie składniki będą miękkie.
13. Bigos podajemy gorący, najlepiej ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

Podobne przepisy

kiełbasy z jajkiem
kiełbasy curry
farsz kiełbasy
robienie kiełbasy
robienie kiełbasy domowej