Przepis na bigos ciemny 📖
Bigos ciemny, tradycyjne polskie danie, jest bardzo smaczne i aromatyczne. Oto przepis:Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 500 g kiszonej włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka)
- 500 g kiszonej kapusty czerwonej
- 500 g kiszonej kapusty białej
- 500 g wieprzowiny (np. karkówki) i 500 g wołowiny (np. żebra)
- 200 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonej lub ziaren kopru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1-2 łyżki mąki
Przygotowanie:
1. Mięso pokroić w mniejsze kawałki, obsmażyć na patelni, a następnie wrzucić do dużego garnka.
2. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, a także dodać do garnka z mięsem.
3. Cebulę posiekać i zeszklić na tej samej patelni. Następnie dodać czosnek i dusić przez chwilę.
4. Kiszona kapustę i włoszczyznę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, a następnie dodać do garnka z mięsem i boczkiem.
5. Wszystko doprawić solą, pieprzem, koprem, jałowcem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
6. Dodać paprykę i dokładnie wymieszać.
7. Dusić bigos na małym ogniu przez około 2-3 godziny, często mieszając.
8. Jeśli bigos okazuje się zbyt rzadki, można go zagęścić mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
9. Bigos najlepiej smakuje, jeśli zostanie przygotowany dzień wcześniej i podgrzany przed podaniem.