Przepis na bigos cygański 📖
Bigos cygański, zwany również bigosem z mięsem sięczkowanym, to tradycyjne danie kuchni polskiej o wyrazistym smaku. Przepis na bigos cygański jest bardzo prosty i oto, jak go przygotować:Składniki:
- 500g kiszonej kapusty
- 500g kiszonej śliwki
- 300g wieprzowego mięsa siekanego (np. karkówka)
- 200g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminku
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Boczek pokrój w kostkę, a cebulę i czosnek posiekaj drobno.
2. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę i czosnek.
3. Dodaj mięso siekane i podsmażaj, aż stanie się złote.
4. Następnie dodaj pokrojony boczek i smaż całość, aż boczek zacznie się rumienić.
5. Kiedy mięso i boczek będą już gotowe, dodaj przecier pomidorowy, słodką paprykę oraz kminek. Całość wymieszaj.
6. Pokrój marchewkę w kostkę i dodaj ją do mięsa. Smaż przez chwilę.
7. Oceń i odcedź kiszoną kapustę i kiszone śliwki. Włóż je do garnka z mięsem i dodaj także sok z kiszonej kapusty.
8. Dopraw bigos solą i pieprzem do smaku. Możesz również dodać trochę wody, jeśli potrzebujesz więcej płynu.
9. Duś bigos na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a potrawa nabierze głębokiego smaku.
Bigos cygański świetnie smakuje zarówno w formie dania głównego, podanego z pieczywem, jak i jako dodatek do ziemniaków lub klusek. Jest jeszcze pyszniejszy, jeśli odstawisz go na kilka dni, aby smaki dobrze się przegryzły. Smacznego!