Przepis na mazurek cygański 📖

Składniki:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g bakalii (np. rodzynki, suszone śliwki, orzechy)
- 1 łyżka kakao
- powidła śliwkowe do smarowania

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. Dodaj masło i cukier, następnie utrzyj składniki palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto.
4. Podziel ciasto na dwie części, jedną zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki.
5. Drugą część ciasta dodaj do miski, do której wcześniej wsypałeś kakao. Wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
6. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a potem rozwałkuj ciasto bez kakao na dnie blachy.
7. Ciasto posmaruj powidłami śliwkowymi.
8. Następnie posyp bakaliami.
9. Na wierzchu rozwałkuj ciasto z kakao, układając je w charakterystyczny wzór.
10. Wstaw blachę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż mazurek nabierze złotego koloru.
11. Gdy mazurek ostygnie, można go pokroić w kwadraty i podawać. Smacznego!

Podobne przepisy

bigos cygański
sernik cygański
bigos cygański z klopsikami
mazurek fit
mazurek figowy