Przepis na bigos do skopiowania 📖
Przepis na tradycyjny bigos:Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 500 g kiszonej czerwonej kapusty (opcjonalnie)
- 500 g kiszonej śliwki
- 500 g kiszonej grzyby
- 500 g wieprzowiny
- 500 g kiełbasy (najlepiej kabanosy)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren jałowca
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
1. Kiszoną kapustę dokładnie opłucz w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli.
2. Wieprzowinę pokrój na kawałki, a cebulę i czosnek drobno posiekaj.
3. W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę i czosnek.
4. Dodaj mięso i smaż je na złoty kolor.
5. Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmaż ją przez kilka minut.
6. Następnie dodaj pokrojone marchewki, ziarna ziela angielskiego, jałowca oraz liście laurowe.
7. Smaż wszystko razem przez kilka minut.
8. Dodaj odcedzoną kiszoną kapustę, kiszoną czerwoną kapustę (jeśli używasz) oraz kiszoną śliwkę.
9. Całość dusz przez około 1-2 godziny na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
10. W tym czasie zrób zasmażkę: na małej patelni rozpuść masło i wsyp mąkę. Mieszaj cały czas, aż zasmażka nabierze złotego koloru.
11. Następnie dodaj do zasmażki koncentrat pomidorowy, paprykę słodką oraz cukier. Mieszaj, aż składniki się połączą.
12. Zasmażkę dodaj do gotującego się bigosu i dobrze wymieszaj.
13. Całość gotuj jeszcze przez około 30 minut.
14. Przed podaniem dopraw do smaku solą i pieprzem.
Bigos najlepiej smakuje po kilku dniach od przygotowania, dlatego najlepiej go przygotować wcześniej. Podgrzewaj go na małym ogniu przed podaniem i serwuj z kawałkiem świeżego chleba. Smacznego!