Przepis na bigos na żeberkach 📖
Składniki:- 800 g żeberek wieprzowych
- 500 g kapusty kiszonej
- 200 g kapusty pekińskiej
- 2 średnie cebule
- 2 marchewki
- 2 jabłka
- 200 g suszonych grzybów
- 100 g suszonej śliwki
- 4 kiszone ogórki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren jałowca
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Żeberka umyj, pokrój na kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź, odłóż wywar na bok.
2. Kapustę kiszoną odcisnij z zalewy, poszatkuj.
3. Kapustę pekińską i cebule pokrój w paski. Marchewkę i jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
4. Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na minimum 30 minut. Następnie odcedź, a wodę z moczenia możesz użyć do podlewania bigosu.
5. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę, marchewkę i jabłka. Smaż przez kilka minut, aż cebula się zeszkli.
6. Dodaj kapustę kiszoną, pekińską i grzyby. Mieszaj i dusz pod przykryciem przez około 10 minut.
7. W międzyczasie ogórki pokrój w drobną kostkę, a suszone śliwki na pół.
8. Do garnka z warzywami dodaj ogórki, śliwki, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec oraz koncentrat pomidorowy. Całość wymieszaj.
9. Dodaj ugotowane żeberka i 2 szklanki wywaru z gotowania mięsa. Całość dokładnie wymieszaj.
10. Dopraw bigos solą, pieprzem i cukrem do smaku.
11. Dus bigos na małym ogniu przez około 1,5 godziny, regularnie mieszając. Jeśli bigos zbyt się przysmaża, dodaj trochę wywaru z mięsa.
12. Po tym czasie sprawdź, czy kapusta mięknie. Jeśli tak, bigos gotowy. Jeśli nie, dusz go dłużej.
13. Podawaj bigos na żeberkach gorący, najlepiej z pieczywem i kiszoną kapustą.
Smacznego!