Przepis na bigos kapusty 📖
Składniki:- 1 kg kiszonej kapusty
- 500 g kiszonej śliwki (opcjonalnie)
- 500 g kiełbasy (np. kabanosy, kiełbasa śląska)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 jabłka
- 2 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżeczki suszonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę i jabłka, aż będą miękkie.
2. Kiełbasę pokrój na plastry i dodaj do warzyw. Smaż wszystko razem przez około 5 minut.
3. W dużym garnku zagotuj niewielką ilość wody, a następnie zanurz w niej kapustę. Gotuj przez 10 minut, a potem odcedź.
4. Do garnka z warzywami i kiełbasą dodaj odcedzoną kapustę.
5. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę i majeranek. Całość wymieszaj dokładnie.
6. Mieszankę bigosu dus na małym ogniu przez około 2 godziny, co jakiś czas mieszając.
7. Gdy bigos będzie gotowy, dopraw go solą i pieprzem według własnego smaku.
8. Jeśli chcesz dodać śliwki, wrzuć je do bigosu w ostatniej godzinie gotowania.
9. Podawaj bigos gorący, np. z ziemniakami, chlebem lub skwarkami.
Smacznego!