Przepis na bigos z czerwonej kapusty 📖
Składniki:- 1 kg kiszonej kapusty czerwonej
- 500 g kiszonej kapusty białej
- 500 g boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 2-3 kwaśne jabłka
- 200 g suszonych grzybów
- 300 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2-3 liście laurowe
- 2-3 ziela angielskie
- 2 ziarenka jałowca
- sól i pieprz do smaku
- olej lub smalec do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut do namoczenia. Następnie odcedź, a płyn zachowaj.
2. W garnku rozpuść na oleju lub na rozgrzanym smalcu boczek pokrojony w kostkę.
3. Dodaj obraną i pokrojoną w półkrążki cebulę. Smaż, aż zmięknie.
4. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do garnka i smaż przez około 5 minut.
5. Kapustę białą i czerwoną drobno poszatkuj. Dodaj do garnka i duś na małym ogniu przez około 30 minut, aż kapusta zmięknie.
6. Następnie dodaj namoczone grzyby, które wcześniej pokroiłeś na mniejsze kawałki.
7. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dodaj je do garnka razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, jałowcem, koncentratem pomidorowym i bulionem warzywnym. W razie potrzeby można użyć zachowanego płynu z grzybów.
8. Wszystko razem wymieszaj i duś na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż smaki się połączą. Podczas gotowania możesz dodać wodę, jeśli bigos jest za suche.
9. Przed podaniem dopraw bigos solą i pieprzem do smaku.
10. Podawaj bigos na gorąco, tradycyjnie z kawałkiem chleba.
Pamiętaj, że bigos najlepiej smakuje po kilku dniach, kiedy składniki mają czas wzajemnie się przegryźć. Możesz go więc przygotować z wyprzedzeniem i podgrzewać przed serwowaniem. Smacznego!