Przepis na bigos keto 📖
Bigos keto jest wariacją tradycyjnego bigosu, w której zamiast używać klasycznych składników, korzystamy z tych, które pasują do diety ketogenicznej. Oto prosty przepis:Składniki:
- 500g kapusty kiszonej (można użyć świeżej, ale trzeba ją wcześniej podsmażyć)
- 300g kiełbasy (np. wieprzowej, drobiowej lub kiełbasy chorizo)
- 200g boczku wędzonego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: liście laurowe, ziele angielskie
Przygotowanie:
1. Kapustę odsączamy z zalewy i kroimy w paski.
2. Kiełbasę i boczek kroimy na plasterki.
3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
4. Czosnek drobno siekamy.
5. W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz (np. smalec lub olej kokosowy).
6. Dodajemy kiełbasę i boczek, smażymy na średnim ogniu, aż się lekko zrumienią.
7. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy, aż cebula się zeszkli.
8. Dodajemy kapustę, koncentrat pomidorowy, paprykę, sól i pieprz. Możemy również dodać liście laurowe i ziele angielskie.
9. Mieszamy wszystkie składniki, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 1-2 godziny. Bigos będzie gotowy, gdy kapusta będzie miękka i smaki się przegryzą.
Ten bigos keto zaspokoi Twoje apetyty, nie naruszając zasad diety ketogenicznej. Możesz go podawać samodzielnie lub jako dodatek do mięsa lub ryb. Smacznego!